En rapport från Oslo i kölvattnet av terror

26 juli, 2011 · Kategori: Insändare , Män s nyheter , Mångkulturellt , syndikerad
Social Dela Räknare

Blommor utanför Oslo fredscenter

Eivind Skjellum skriver från Oslo

Hej alla,

Som några av er kanske vet, Oslo, Norge är staden jag kallar hem. För några dagar sedan, som jag är säker på att du vet, blev Oslo målet på två terrordåd som utförts av en sinnesrubbad ung etnisk norsk mer eller mindre min ålder.

Jag har haft lite svårt att acceptera fakta. Jag har sett spillrorna på gatorna, den militära polisen vaktar blocken runt Ground Zero. Jag har varit i Oslo domkyrka och tända ljus, lägga ner blommor, och talat med många om vad som hänt. Allt det är surrealistiskt. Jag är säker på att internationell media ger ett intryck av en nation som inte förväntar sig i sin vildaste drömmar något sådant här ska hända. Det skulle vara ganska exakt. Jag har aldrig.

Men mitt i all denna chock, sorg och lidande, något otroligt sker. Igår kväll var jag på ett event centrum där cirka 200.000 personer samlades med blommor i de centrala gatorna i Oslo. Kronprinsen talade, så gjorde statsministern - som har sett en massiv ökning i popularitet. Många andra adresserade publiken, som gjorde några musiker.

Men det var publiken själv som var mest anmärkningsvärt. Jag har aldrig sett något liknande i Oslo. Jag vågar säga något som detta har hänt här. Från där jag stod, kunde jag inte se en tydlig lapp på marken någonstans. Det var ett hav av människor. För en stad med cirka 600.000 invånare, är 200.000 en löjlig valdeltagandet. Och alla som medförs blommor.

När vi alla upp våra händer i tystnad och jag såg blommorna lyfter mot himlen, sände det kalla kårar längs min ryggrad. Det fanns en energi i luften som var påtaglig och den bar ett tydligt budskap "Norge kommer aldrig att bli detsamma igen".

Det var en märklig händelse i anda av enighet och medkänsla. Det fanns helt enkelt inte någon hat eller rädsla för att bli kännbara. Även där, kände jag den reserverade typen av norrmän, men i går kväll, vi var reserverade och dra ihop. Inför ondskan, är norrmän visar att hat, våld och hämnd är inte svaret. Jag vet att det är svårt för vissa att förstå, och det gör mig ännu mer tacksam för att bo här.

Jag har aldrig känt mig särskilt fäst vid min nation, särskilt identifierad med den norska arv. Men skriver detta, jag känner tacksamhet för att leva i ett land där folk visar denna otroliga motståndskraft hjärta och styrka i anden. Det rör sig och det är uppmuntrande. Och den växande känslan av en positiv känsla av nationalism (som i mer än en etnocentrisk nationalism) - av stolthet över mitt land - som jag har känt under det senaste året, förstärktes ytterligare.

Jag har också tänkt på terroristen själv och har börjat forma en bild i mitt huvud om vad som drev honom att utföra sitt avskyvärda handling. Jag återkommer med en analys av det senare - för min egen skull och som en service till dem som inte förstår hur sådana saker är möjliga.

Tack till alla som har kommit ut på denna tid att fråga mig om jag är okej. Det har varit en verklig handling av vänskap och det har värmt mitt hjärta.

Med kärlek,
Eivind

Eivind Skjellum

Eivind Skjellum är grundare av Masculinity filmer, där det ursprungligen fanns i sin blogg. Eivind avslutade nya Warrior Training äventyr i juni 2011. Läs om hans erfarenhet HÄR.

Kommentarer

Kommentarer är stängda.