En rapport från Oslo i kölvattnet av terror

26 juli, 2011 · Kategori: insändare , Män s nyheter , Mångkulturellt , syndikerad

Blommor utanför Oslo Peace centrum

Eivind Skjellum skriver från Oslo

Hej allihopa,

Som några av er kanske vet, är Oslo, Norge staden jag kallar hem. För några dagar sedan, som jag är säker på att du vet, blev Oslo målet på två terrordåd som utförts av en sinnesrubbad ung etnisk norsk mer eller mindre min ålder.

Jag har haft några problem med att acceptera fakta. Jag har sett spillrorna på gatorna, militärpolisen vaktade blocken runt Ground Zero. Jag har varit i Oslo domkyrka och tända ljus, lägga ner blommor, och talat med många om vad som hänt. Allt det är surrealistiskt. Jag är säker på internationell mediebevakning ger ett intryck av en nation som inte förvänta sig i sin vildaste drömmar något sådant ska hända. Det skulle vara ganska exakt. Jag har aldrig.

Men mitt i all denna chock, sorg och lidande, något otroligt sker. Igår kväll gick jag en händelse centrum där cirka 200.000 personer samlades med blommor i de centrala gatorna i Oslo. Kronprinsen talade, så gjorde statsministern - som har sett en massiv ökning i popularitet. Många andra adresserade publiken, som gjorde några musiker.

Men det var publiken själv som var mest anmärkningsvärt. Jag har aldrig sett något liknande i Oslo. Jag vågar inte säga något som detta har någonsin hänt här. Från där jag stod, kunde jag inte se en tydlig lapp av mark någonstans. Det var ett hav av människor. För en stad med cirka 600.000 invånare, är 200.000 en löjlig valdeltagandet. Och alla som medförs blommor.

När vi alla höjde händerna i tystnad och jag såg de blommor lyfter mot himlen, sände det rysningar längs min ryggrad. Det fanns en energi i luften som var påtaglig och det genom ett tydligt budskap "Norge kommer aldrig att bli detsamma igen".

Det var en märklig händelse i en anda av enighet och medkänsla. Det fanns helt enkelt inte någon hat eller rädsla för att kännas. Även där, kände jag det reserverade natur norrmän, men i går kväll, vi var reserverade och blyga tillsammans. Inför ondskan, är norrmän visar att hat, våld och hämnd är inte svaret. Jag vet att det är svårt för vissa att förstå, och det gör mig ännu mer tacksam att leva här.

Jag har aldrig känt mig särskilt fäst min nation, särskilt identifierad med norska arv. Men skriver detta, jag känner tacksamhet för att leva i ett land där folk visar denna otromotståndskraft hjärta och styrka i anden. Det rör sig och det är uppmuntrande. Och den växande känslan av en positiv känsla av nationalism (som i mer än en etnocentrisk nationalism) - av stolthet över mitt land - som jag har känt under det senaste året, förstärktes ytterligare.

Jag har också tänkt på terroristen själv och har börjat bilda en bild i mitt huvud av vad som drev honom att utföra sitt avskyvärda handling. Jag återkommer med en analys av det senare - för min egen skull och som en tjänst till dem som inte förstår hur sådana saker är möjliga.

Tack till alla som har nått ut i denna tid att fråga mig om jag är okej. Det har varit en riktig handling av vänskap och det har värmt mitt hjärta.

Med kärlek,
Eivind

Eivind Skjellum

Eivind Skjellum är grundare av Maskulinitet Filmer, när detta ursprungligen fanns i sin blogg. Eivind avslutade New Warrior Training Äventyr i juni 2011. Läs om hans erfarenhet HÄR.

Google+ Facebook Twitter Del

Kommentarer

Kommentarer är stängda.