Eric Erickson: The Life Cycle

Januar 24, 2012 · Kategori: Mænd og Sundhed , Mænd som Elders

Ken Gilbert taler om Elderhood.

Erik Erikson - Developmental Psychoanalyst

Stage 8. Sen voksenalder (fra 60 år)
Psykosocial Crisis: Ego Integrity vs. Despair
Ego Kvalitet: Wisdom
Vigtigste Spørgsmål: "Hvilken slags liv har jeg levet?"

Som vi bevæger os hen imod slutningen af ​​vores liv, hvis vi kan se tilbage på gode tider med glæde, på hårde tider med selvrespekt, og om fejl og beklager med tilgivelse, så vil vi finde en ny følelse af integritet.

Men da vi reflektere over vores fortid, nogle af os kan blive bitter, beklagende og fortvivlelse på, hvad vi har opnået eller har undladt at udrette inden for vores levetid.

Jeg kontrasterende disse ord om ens intention i ældre alder med min erfaring som Hospice Volunteer Visitor.
Jeg er naturligvis også, lytte til disse ord om hensigten i ældre alder med mine 66 år gamle ører tænke på dem med min 66 år gamle hjerne.

Som Forrest Carver påpeger, folk er tre gange mere tilbøjelige til at leve forbi 90 end en generation siden, og jeg er sikker på at det er sandt.

Min kone Ruth og jeg holder nu for hendes 94 år gamle far, en mand, der er fysisk godt, men har større hukommelse begrænsninger. Vi går i kirke med en 100 år gammel fyr, der først for nylig holdt op at være i stand til at være i kirke regelmæssigt. Vores kirke samfund omfatter en halv snes folk, der bor i en meget flot assisteret levende centrum. De er alle i deres sene 80'erne og historisk var kernen i kirken, vi tiltrådte for 20 år siden. Så vi er i kontakt med 90-årige på en regelmæssig basis.

Ruth og jeg i øjeblikket er i fællesskab ansvarlige besøgende for en 94 år gammel hospice kunde, der har nyresvigt, men har valgt ikke at komme i gang med dialysebehandling. Denne beslutning betyder, at hun sandsynligvis vil dø i de næste fire eller fem måneder. Hun har boet i en assisteret levende lejlighed for de sidste 12 år. I den tid hun har mistet det meste af sit syn og en masse af hendes hørelse, har udviklet en betydelig gigt og kongestiv hjerteinsufficiens. Om det eneste, der fungerer godt for hende lige nu, er hendes sind. Hun er virkelig helt sammen, og i stand til, jeg formoder, at tænke over sit liv, hendes resultater og skuffelser temmelig klart. Men hendes muligheder i form af fremtidige planer er temmelig kraftigt beskåret.

Hun er omgivet af folk, der er meget mindre sammen mentalt, end hun er. Hun betror, ​​at de tre andre kvinder, der sidder med hende i den kommunale spisesal sige nøjagtig det samme ved hvert måltid. Hun har lært at nikke og foregive at lytte, mens hun har tanker om sin egen - og det fungerer godt, da hendes hørelse er så dårlig, at hun virkelig ikke kan lytte meget godt alligevel. Måske var disse kvinder i stand til at gennemgå deres historier og resultater og overveje deres fremtid, når de var i deres 60'erne og 70'erne.

Jeg oplever, at vi har brug for endnu en anden form for måde at tale om livet for dem i deres 90'erne. De er ikke planer for fremtiden. De lever på trods af. På trods af at have mistet en ægtefælle (sommetider som vores kunde har mistet en ægtefælle tre årtier siden), på trods af flere medicinske problemer, på trods af at være blevet "pensioneret" i flere år end de faktisk arbejdede i løbet af hele deres karriere, på trods af ikke længere have et hus eller nabolag, som de identificerer som "min turf", og i de fleste tilfælde på trods af at have mistet kontakten med deres kirke samfund og for det meste mistet overblikket over deres biologiske familie. De bærer på trods af disse mange tab. De få op og brusebad om morgenen og sørge for at deres hår er velplejet. De gør så godt som de kan med e-mail på grund af deres begrænsede vision og langsom finger bevægelse. De klæder og ofte sat på en lille parfume til middag. De fastholder behagelig samtale og behagelige interaktioner. Men de gør ikke stor kunst. De er ikke at organisere filosofiske opfattelser. Der er mange hundrede sådanne folk, der bor i de "understøttede levende" lejligheder i Champaign og Urbana og jeg formoder mange andre Midtvesten byer. De er ikke planer om fremtiden - selv om de ikke afskære muligheden for en fremtid enten. Hvis vi kommer til at "opfinde" nye kategorier eller navne for tilstande af livet, det er dem, for hvem vi har brug for at komme op med et navn og en måde at tænke på, hvad det betyder for vores "menneskelighed", som så mange af os ender således op.

Ken Gilbert

Google+ Facebook Twitter Andel

Kommentarer

Fortæl os, hvad du tænker ...
og åh, hvis du ønsker en pic at vise med din kommentar, gå få en Gravatar !